CURSUSSEN EN WORKSHOPS

Stichting Grafisch Atelier Kampen geeft diverse workshops en cursussen. U kunt deze reserveren door te bellen naar: 06 – 28 72 83 49 (Aleks) of te mailen naar info@grafisch-atelier.nl.


boekbinden02

__WORKSHOP BOEKBINDEN
onder begeleiding van Hans van Waard

Wat: workshop boekbinden
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Tijd: 10.00 – 15.00 uur
Aantal deelnemers: max. 6 personen
Kosten: € 55,00 p.p. inclusief materiaal, koffie en thee. De lunch dien je zelf mee te nemen.
Na afloop bespreken we de resultaten onder het genot van een drankje.

Bindingsangst? Het Grafisch Atelier Kampen helpt je er graag van af! We organiseren op zaterdag 20 januari en zaterdag 3 februari 2018 de workshop 
“Introductie Boekbinden” waarin je kennis maakt met dit mooie ambacht.

Aanmelden Aanmelden kan tot 16 januari bij Hans van Waard: 06 12 79 26 30 (tussen 16.00 en 18.00 uur op werkdagen). Geef dan ook je voorkeursdatum door. 

Boekbind-cursussen Deze zullen in de avonduren en/of op de woensdagmiddag in 5 dagdelen worden gegeven. Je gaat aan de slag met het maken van boeken in een aantal verschillende bindingen. Dit stelt je in staat om thuis eenvoudige boekjes te maken. Voor de boekbindcursus zijn nog geen data ingepland, maar je kunt u al wel opgeven via: info@grafisch-atelier.nl. Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78.

Reparatie van boeken

Het (laten) herstellen van boeken is vanaf nu ook mogelijk, dus lijden je boeken een bandeloos leven, springen zij uit de band of wil je graag weten waar nou de kneep zit, op elke woensdagmiddag in januari, februari en maart is er een inloopmoment tussen 13.30 uur en 15.30 uur. Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78.


linosnede

__WORKSHOP LINOSNEDE
onder begeleiding van Jan Nuij

Wat: workshop linosnede
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Aantal deelnemers: max. 6 personen
Kosten: € 65,00 p.p. inclusief materiaal, koffie en thee. De lunch dient u zelf mee te nemen.
Aanmelden: Aanmelden kan op telefoonnummer 06 54 94 25 45 of op ons mailadres info@grafisch-atelier.nl.

De linosnede is een grafische druktechniek. Linosnijden, iedereen kent het wel, vaak vanuit jeugdherinneringen. Toch kun je wel degelijk serieus mooie werken maken met deze ambachtelijke druktechniek!

Op zoek naar een leuke workshop linosnede?
In het Grafisch Atelier Kampen wordt een workshop linosnede georganiseerd en aangeboden, hier bent u meer dan welkom. Bij de workshop linosnede maken we gebruik van de hoogdruktechniek en is te vergelijken met houtsnede. Alleen het materiaal is echter zachter dan hout en daarom makkelijker te gutsen. Met een stuk Walton-linoleum en gutsen in de hand leren we jullie tijdens deze workshop de zeer diverse mogelijkheden die er zijn binnen het lino-snijden. En natuurlijk ga je uiteindelijk met jouw eigen ontwerp aan de slag.

Tijdens de workshop staat er koffie, thee en limonade klaar. Iedereen gaat naar huis met een aantal afdrukken van zijn of haar eigen ontwerp op papier. Bij de aanvang van de workshop start u met het maken van uw eigen ontwerp. Het ontwerpproces moet in spiegelbeeld gestalte krijgen, hier zijn verschillende hulpmiddelen voor aanwezig. Als de afbeelding getekend is en overgezet kunt u gaan gutsen om de afbeelding zichtbaar te maken voor het drukken. Hierna wordt met een inktrol de lino (drukvorm) van drukinkt voorzien. 

Dit is een hoogdruktechniek, de gegutste delen zijn weg en de restvormen worden zichtbaar in de afdruk, dus wat je niet wegsnijdt wordt later in geïnkt en afgedrukt.

De workshops worden gehouden bij voorkeur voor zes personen. Er is voldoende aandacht voor persoonlijke begeleiding.

Workshop tijden
10.00 – 10.15 ontvangst met koffie/ thee.
10.15 – 12.00 uitleg en ontwerp maken en beginnen met het gutsen.
12.30 – 13.15 lunch, zelf mee te nemen, eventueel het bespreken van de vorderingen
13.15 – 16.00 verder met het afronden van het gutsen en afdrukken met de drukpers.
16.00 afronden van de workshop resultaten bespreken onder het genot van een drankje.


cursus zeefdruk

__CURSUS ZEEFDRUK
onder begeleiding van Aleks Deurloo en/of Inez Koning

Wat: cursus zeefdruk
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Aantal lessen: 4 avonden of 2 middagen
Duur lessen: resp. 2 uur of 4 uur
Aantal deelnemers: min. 3 en max. 6 personen (uitzonderingen in overleg),
bij voldoende inschrijvingen wordt de cursus ingepland
Kosten: € 170,00 p.p. inclusief materiaal en btw

Zeefdruk biedt veel mogelijkheden op het gebied van te gebruiken materialen en kleur, en is bijvoorbeeld geschikt voor het bedrukken van papier en textiel in verschillende soorten en maten. Wanneer je deze cursus hebt gevolgd kun je zelfstandig bij het GRAK aan het werk.

De 4 lessen worden door Inez Koning en Aleks Deurloo gegeven. Bij voldoende aanmelding wordt de cursus ingepland, waarschijnlijk op dinsdagavonden van 19.30 – 21.30 uur.

Denk eraan om oude kleren/trui/blouse/werkjas mee te nemen. Het GRAK is niet aansprakelijk voor kwijtgeraakte en/of schade aan persoonlijke eigendommen.

Geef je hier op voor de zeefdrukcursus.


cursus Lithografie

__CURSUS LITHOGRAFIE
onder begeleiding van Henk Tichelaar

Wat: cursus lithografie
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Aantal lessen: 4
Duur lessen: 2 uur
Aantal deelnemers: min. 3 en max. 6 personen (uitzonderingen in overleg)
bij voldoende inschrijvingen wordt de cursus ingepland
Kosten: € 170,00 p.p. inclusief materiaal en btw

Lithografie (steendruk) maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. De maker tekent met een zacht zwart potlood een afbeelding op de lithosteen; door de steen met chemicaliën te behandelen hecht de inkt, die met rollen wordt aangebracht, zich alleen aan de getekende gedeelten; een blad papier wordt op de steen gelegd en onder grote druk met steen en al door de pers gedraaid; met deze techniek zijn grotere oplagen mogelijk.

De 5 lessen worden door Henk Tichelaar gegeven (www.henktichelaar.nl). Bij voldoende aanmelding wordt de cursus ingepland, waarschijnlijk op dinsdagavonden van 19.30 – 21.30 uur.

Denk eraan om oude kleren/trui/blouse/werkjas mee te nemen. Het GRAK is niet aansprakelijk voor kwijtgeraakte en/of schade aan persoonlijke eigendommen.

Geef je hier op voor de lithografiecursus.


__CURSUS MEZZOTINT
onder begeleiding van Sjoerd Tegelaers

Wat: cursus mezzotint
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Aantal lessen: 2 dagen
Aantal deelnemers: max. 4 personen (uitzonderingen in overleg),
bij voldoende inschrijvingen wordt de cursus ingepland
Kosten: € 180,00 p.p. inclusief materiaal en btw

Mezzotint, ook bekend onder de naam zwarte kunst, werd omstreeks 1650 ontwikkeld door de Duitser Ludwig von Siegen. Vooral in de 18e eeuw werd er veel met deze techniek gewerkt, maar werd sinds deze hoogtij dagen steeds minder toegepast. Sjoerd Tegelaers heeft zich een jaar lang verdiept in mezzotint, tijdens een postgraduate studie in printmaking aan de kunstacademie van Wroclaw (Polen).
Bij de mezzotint wordt eerst de hele koperplaat geruwd met een zogenoemd wiegijzer, een instrument met een waaiervormige, gekartelde kop die rijen putjes en braam op de koperplaat achterlaat. Als je een volledig voorbewerkte mezzotint plaat afdrukt krijg je een zwarte afdruk, je werkt dus vanuit het zwart naar de lichtere delen toe, vandaar de naam zwarte kunst. Om een voorstelling aan te brengen worden sommige delen van de geruwde plaat met een schraapijzer (polijststaal) glad gemaakt. Op die plekken pakt de inkt niet meer evenredig en ontstaan dus bij de afdruk de lichte partijen. Door meer of minder te polijsten is het mogelijk om verschillende grijstonen te maken, De techniek maakt vloeiende overgangen mogelijk tussen de verschillende grijstonen.

De cursus wordt gegeven door Sjoerd Tegelaers (www.sjoerdtegelaers.com) en is als volgt ingedeeld:
dag 1: Kennismaking, het historisch belang van Mezzotint, uitleg over de techniek en de mogelijkheden, uitleg over de manier om een koperplaat goed te prepareren en uitleg over het wiegijzer. Ook gaat Sjoerd wat dieper in op het overzetten van een schets of tekening op een koperplaat en hoe je vrij zou kunnen werken.
dag 2: Het afschrapen van een mezzoplaat en de beste manier om de verschillende gereedschappen te gebruiken om je werk te maken plus het onderhoud voor je gereedschap. Daarna wordt de Mezzotint afgedrukt.

Denk eraan om oude kleren/trui/blouse/werkjas mee te nemen. Het GRAK is niet aansprakelijk voor kwijtgeraakte en/of schade aan persoonlijke eigendommen.

Geef je hier op voor de mezzotintcursus.


__CURSUS FOTOPOLYMEER ETSEN
onder begeleiding van Sjoerd Tegelaers

Meer informatie volgt.


hoogdruk

__CURSUS HOOGDRUK
onder begeleiding van Geerten Sterk

Wat: cursus hoogdruk
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Duur: 4 avonden van 2 uur per les
Aantal deelnemers: 3 à 4 personen
Kosten: € 150,00 p.p. inclusief materiaal en btw

Hoogdruk is de oudste druktechniek, gebaseerd op het principe van de stempel. De boekdrukkunst is hieruit voortgekomen. In beginsel is het een vrij overzichtelijke techniek. Uit een stuk hout of linoleum worden delen weggehaald, gegutst of gesneden. De overgebleven (hogere) gedeelten worden met inkt ingerold en met behulp van een etspers afgedrukt.

We zullen in de cursus beginnen met een linoleumsnede in één kleur. Voor deelnemers die al bekend zijn met de techniek is er ruimte om het anders aan te pakken (er zijn twee persen beschikbaar). Later is er gelegenheid om een meerkleurendruk te maken, met hout of linoleum. Experimenteren wordt aangemoedigd. Na afloop van de cursus kan er zelfstandig verder gewerkt worden.

Je krijgt huiswerk :)!
Geef je hier op voor de hoogdrukcursus.


__WORKSHOP HOOGDRUK, DIEPDRUK OF VLAKDRUK
onder begeleiding van één van de werkgroepleden

Wat: kennismakingsworkshop hoogdruk, diepdruk of vlakdruk
Locatie: Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78
Wanneer: maandag t/m zaterdag, in overleg
Duur: 3 uur > van 9.30 – 12.30 uur, van 13.30 – 16.30 uur of van 19.00 – 22.00 uur
Aantal deelnemers: min. 2 en max. 5 personen (uitzonderingen in overleg)
bij voldoende inschrijvingen wordt de cursus ingepland

U kunt kiezen uit een workshop hoogdruk (linoleum), diepdruk (etsen) of vlakdruk (zeefdruk). Na ontvangst zal er een korte demonstratie en uitleg van de gekozen druktechniek gegeven worden en direct aansluitend kunt u aan de slag. De materialen (papier en drukinkt) zijn bij de prijs inbegrepen, net als koffie en thee. Wilt u graag alle druktechnieken uitproberen dan kunt u de WORKSHOP DIVERSE DRUKTECHNIEKEN volgen.
Reserveren in overleg; minimaal 1 week van tevoren. Afzeggen minimaal 24 uur van tevoren, anders wordt er een kwart van het totaalbedrag in rekening gebracht.

Denk eraan om oude kleren/trui/blouse/werkjas mee te nemen. Het GRAK is niet aansprakelijk voor kwijtgeraakte en/of schade aan persoonlijke eigendommen.

Prijzen
2 personen   € 30,00 p.p.
3 personen   € 26,50 p.p.
4 personen   € 23,00 p.p.
5 personen   € 23,00 p.p.

Optie (tegen meerprijs): ‘borrel’. Bijvoorbeeld als u een bedrijfs- of vrijgezellenfeestje bij ons boekt.

Geef je hier op voor een drukworkshop.


Bewaren

ACTUEEL


VAKANTIE
Stichting Grafisch Atelier Kampen is gesloten van maandag 23 juli t/m zondag 2 september.


QUINTUS EN HET GRAFISCH ATELIER
Tijdens de open dag van Quintus op 26 mei heeft het Grafisch Atelier de mogelijkheid gekregen om zich daar te presenteren. Door de stadsboekbinder Hans van Waard werd er boekbinden gedemonstreerd en mensen mochten een handgebonden boekje meenemen. Tevens werd de etstechniek droge-naald getoond en konden bezoekers zelf een afdrukje maken. Ook was er de mogelijkheid zich op te geven voor cursussen bij het Grafisch Atelier.

Samen met Quintus zijn we op zoek naar een samenwerkingsvorm waarbinnen we elkaar kunnen ondersteunen en mensen kunnen interesseren voor grafiek en boekbinden bij het Grafisch Atelier.


LET OP! GEWIJZIGD TELEFOONNUMMER
Ons telefoonnummer is gewijzigd.
We zijn te bereiken via:
06–28728349: voor werkplaats reserveringen (Aleks)
06–28031990: voor overige vragen (Tim)


NIEUW! WORKSHOP LINOSNEDE

Onder leiding van Jan Nuij kun je bij het Grafisch Atelier Kampen een workshop linosnede volgen. Datum volgt! Je kunt je wel alvast inschrijven.

Klik HIER voor meer informatie!

linosnede_pers


NIEUW! WORKSHOP BOEKBINDEN

Binnenkort kun je bij het Grafisch Atelier Kampen een korte Introductie Boekbinden volgen onder leiding van de stadsboekbinder van Kampen: Hans van Waard. Datum volgt!

Klik HIER voor meer informatie!

boekbinden03


REPARATIE VAN BOEKEN


Het (laten) herstellen van boeken is vanaf nu ook mogelijk, dus lijden uw boeken een bandeloos leven, springen zij uit de band of wilt u graag weten waar nou de kneep zit, op elke woensdagmiddag in januari, februari en maart is er een inloopmoment tussen 13.30 uur en 15.30 uur bij het Grafisch Atelier Kampen, Hofstraat 78.Loading